Αποκατάσταση στήθους μετά από μαστεκτομή με πλαστική χειρουργική

Οι επεμβάσεις στο στήθος είναι από τις πιο δημοφιλείς και από τις πιο συχνές που καλούνται να κάνουν οι πλαστικοί χειρουργοί σε γυναίκες. Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται συνήθως για την αύξηση του μεγέθους του στήθους, αν και κάποιες φορές μπορεί να γίνουν και για μείωση του, αν και κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και τόσο συχνά. Με άλλα λόγια, οι λόγοι για τους οποίους γίνεται μία τέτοια επέμβαση είναι σχεδόν πάντα αισθητικοί, γίνονται γιατί μία γυναίκα δεν είναι ικανοποιημένη με το μέγεθος τους στήθους της και τη συνολική εικόνα του σώματος της. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλοί συνδέουν την αύξηση ή τη μείωση στήθους σχεδόν αποκλειστικά με την αισθητική και την βελτίωση της εικόνας που έχει μια γυναίκα για τον εαυτό της. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα.

Αυτό που μπορεί πολλοί να μην καταλαβαίνουν ή να μην έχουν σκεφτεί, είναι ότι υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες οι επεμβάσεις αυτές γίνονται για λόγους οι οποίοι δεν είναι καθαρά αισθητικοί, αλλά γίνονται για να αποκατασταθούν τα προβλήματα στο σώμα της γυναίκας τα οποία δημιουργούνται μετά από μία από τις πιο δυσάρεστες εμπειρίες που μπορεί να βιώσει μία γυναίκα: τη μαστεκτομή, η οποία και είναι στην ουσία αποτέλεσμα ή καλύτερα θεραπεία

Μαστεκτομή: μία δύσκολη στιγμή για κάθε γυναίκα

Το στήθος είναι σίγουρα συνδεδεμένο με την θηλυκότητα και γενικά αποτελεί ένα από τα αγαπημένα χαρακτηριστικά μιας γυναίκας, οπότε και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο γίνονται τόσο πολλές πλαστικές επεμβάσεις σε αυτό το σημείο. Όπως μπορείτε να καταλάβετε λοιπόν, η μαστεκτομή συχνά είναι σαν ακρωτηριασμός για μία γυναίκα. Μπορεί να μην χάνει κάποιο από τα κύρια ή ζωτικά όργανα της, αλλά χάνει αυτό που την κάνει να αισθάνεται γυναίκα, χάνει τη θηλυκότητα της. Αυτό για πολλές γυναίκες έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες και μπορεί να καταρρακώσει την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση της.

Πως μπορεί να βοηθήσει ο πλαστικός χειρουργός

Όπως είπαμε και πριν, η αυξητική στήθους είναι μία επέμβαση που γίνεται πολύ συχνά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οπότε και πλέον υπάρχει η τεχνογνωσία από πολλούς γιατρούς καθώς και η τεχνολογία για να αποκατασταθεί το στήθος μιας γυναίκας που έχει υποστεί μαστεκτομή. Φυσικά, εννοείται ότι μία επέμβαση αποκατάστασης δεν είναι το ίδιο με μία αυξητική αφού πολλές φορές μπορεί να μην έχει μείνει τίποτα από το στήθος για να αυξηθεί. Επίσης, πολλές φορές η μαστεκτομή γίνεται μόνο στο ένα στήθος με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονη και προφανέστατη ασυμμετρία, κάτι που πρέπει φυσικά και αυτό να φροντιστεί.

Πως γίνεται μία αποκατάσταση μαστεκτομής;

Η διαδικασία μπορεί να γίνει με διάφορες μεθόδους κι εννοείται πως η επιλογή επαφίεται στον εκάστοτε γιατρό ο οποίος και θα πρέπει να μελετήσει την περίπτωση της κάθε ασθενούς και να δει ποια είναι κατάλληλη αντιμετώπιση. Η αποκατάσταση μπορεί να γίνει με την μεταφορά ιστών και λίπους από το σώμα της γυναίκας – όπως από το υγιές στήθος της ή από την πλάτη της – είτε με ειδικά ενθέματα. Εννοείται ότι η πρώτη μέθοδος είναι πιο πολύπλοκη και πιο δύσκολη αλλά εγγυάται ένα καλό και φυσικό αποτέλεσμα. Η δεύτερη μέθοδος είναι πολύ πιο απλή και είναι συνήθως η πρώτη επιλογή για μικρού ποσοστού μαστεκτομές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια μιας τέτοιας επέμβασης πολλές φορές μπορεί να γίνουν και αλλαγή, συνήθως μείωση, στο στήθος που δεν έχει υποστεί εκτομή, προκειμένου να επιτευχθεί ένα όσο το δυνατόν πιο φυσικό αποτέλεσμα με μεγάλη συμμετρία.

Σε ποιον χειρουργό να απευθυνθώ;

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι σε περίπτωση μαστεκτομής, η επέμβαση αποκατάστασης γίνεται με τη συνδρομή και άλλων γιατρών αλλά και ψυχολόγων. Θα πρέπει λοιπόν ο πλαστικός να ειδικεύεται στην αποκατάσταση μαστεκτομής. Να θυμάστε ότι μία τέτοια επέμβαση δεν έχει καμία σχέση με μία απλή αύξηση ή μείωση στήθους. Η επιλογή του σωστού γιατρού λοιπόν, έχει πολύ μεγάλη σημασία.